Hvad er galakser, og hvordan ser de ud gennem et baghave-observatorium?

Se info om ophavsret til fotos nederst på siden.

Øjnene

Øjnene

Disse to yndige galakser hedder NGC 4435 og NGC 4438. De går tilsammen under navnet øjnene og befinder sig i stjernebilledet Jomfruen. De repræsenterer ikke jomfruens øjne, men den ene (NGC 4438) kan med sit aflange slør godt minde om et øje. De befinder sig ca. 50 millioner lysår herfra.


Spørgsmålstegn-Galaksen

Picture saved with settings applied.

Hvirvelgalaksen (Messier 51, også kaldet spørgsmålstegnsgalaksen) er egentlig to galakser, nemlig en stor veldefineret spiralgalakse M51a mod syd og dværggalaksen M51b mod nord. På billedet er nord mod højre. De to galakser er i indbyrdes vekselvirkning og er ikke skarpt afgrænset fra hinanden. Den lille menes at have passeret igennem den store ikke mindre end to gange. Afstanden er mellem 15 og 35 millioner lysår afhængig af hvordan man måler den.

Samlet er 3 timer og 52 minutters eksponering fordelt på 58 light frames á 4 minutter.


Triangulum-Galaksen

m33

Triangulum-galaksen (Messier 33) befinder sig i Mælkevejsgalaksens nærmeste nabolag, kun ca. 3 millioner lysår herfra. Alle de enkeltstjerner, vi ser på billedet, tilhører Mælkevejsgalaksen. De befinder sig i afstande på højst få tusinde lysår. Galaksen i den fjerne baggrund består af ca. 40 milliarder stjerner, som slet ikke kan skelnes fra hinanden med udstyr som Henriks. Med professionelt udstyr kan man opløse individuelle stjerner, og faktisk er det sådan, man har bestemt afstanden til de nærmeste galakser, herunder M33.


Alle observationer er lavet af Henrik Enstrøm og må ikke anvendes uden tilladelse fra Henrik.