Hvad kan du se i Solsystemet fra et baghave-observatorium?

Se info om ophavsret til fotos nederst på siden.

Månekrateret Tycho

Tycho

Herover ses den sydlige del af Månen. Billedet er taget den 7. april 2017 ved 21-tiden. Det mægtige krater i midten med strålerne ud til siderne hedder Tycho efter den danske astronom Tycho Brahe, som var en af den moderne naturvidenskabs pionerer. Krateret er dannet for cirka 100 millioner år siden ved et meteornedslag, hvor klippemateriale blev slynget ud i lange stråler. Selve krateret er stort nok til, at Fyn kunne ligge nede i det. Strålerne svarer til afstanden fra Danmark og helt til Italien, Nordsverige, Island og Moskva. Tycho er et flot og iøjnefaldende krater.


Jupiters måner

Jupiter-timelapse fra marts 2016. Hele observationen i Henriks baghave varede ca. 4 timer, og her er vist en sammenkædning  af 28 fotos på 5-6 sekunder.

To af Jupiters måner passerer hen over planetens skive fra venstre mod højre, det er Io for neden og Ganymedes for oven. Samtidig passerer en tredje måne, Europa, bag om Jupiter fra højre mod venstre. Systemet er belyst fra højre, derfor ser vi skyggerne af Io og Ganymedes på Jupiters skydække til venstre for de to måner. Ganymedes flyver ca. 2,5 gange højere over planeten end Io.

Den røde plet for neden på Jupiter er en hvirvelstorm, som har raset i århundreder. Dens længde er 2-3 gange diameteren af vores egen lille planet. Nogle mener, at den er langsomt aftagende i størrelse.


Månens gyldne håndtag

montes-jura

Den mørke kraterfattige slette, der fylder halvdelen af billedet, er Mare Imbrium. Mare betyder hav; man antog, at det faktisk var et hav, indtil man blev klogere. Der er ikke flydende vand på Månen.

Yderst til venstre ses en bjergkæde, der hedder Montes Jura (efter Jurabjergene her på Jorden). Solens første morgenfriske stråler lyser bjergene op; for deres fod ligger sletten hen i nattens mørke. Dette fænomen optræder én gang om måneden, og det kaldes Månens gyldne håndtag.

Det store krater for oven hedder Platon. Det er på størrelse med Sjælland.


Månens Kratere

kratere

Månens smukke kratere er oftest fodspor fra af et bombardement af sten fra rummet.


Alle observationer er lavet af Henrik Enstrøm og må ikke anvendes uden tilladelse fra Henrik.