Giant-impact hypotesen siger, at Månen blev skabt for 4,5 milliarder år siden som et resultat af et stort sammenstød mellem en ung Jord og et objekt på størrelse med Mars.

Hvor kommer Månen fra?

Det svar har astronomerne endnu ikke.

Men de har flere teorier. Den mest populære er den såkaldte Giant-impact hypotese (giant-impact betyder kraftig påvirkning på dansk). Denne model foreslår, at Månen blev skabt for 4,5 milliarder år siden som et resultat af et stort sammenstød mellem en ung Jord og et objekt på størrelse med Mars.

Et sammenstød i det tidlige Solsystem

Solen blev født for 4,6 milliarder år siden, så sammenstødet menes at være sket umiddelbart efter. Solens dannelse efterlod en kæmpe disk af rumsten og stjernestøv omkring den nyfødte stjerne. Materiale i disken voksede med tiden til fx planeter på grund af tyngdekraften.

Giant-impact hypotesen foreslår, at to af sådanne planeter er Gaia og Theia. Gaia er navnet på den unge Jordklode før denne blev ramt af Theia: et planetobjekt på størrelse med Mars.

20-100 millioner år efter Solen blev dannet, mener astronomer af Gaia og Theia smadrede sammen i et voldsomt sammenstød. Det sammenstød slyngede rester af sten og støv ud i rummet.

Resterne smeltede langsomt sammen og blev til det smukke runde objekt vi i dag kender som Månen. Sammenstødet udløste store mænger varme, hvilket gjorde, at Månen i starten var så godt som flydende. Det smeltede materiale udgjorde det stort magmahav.

Efterhånden som magmahavet kølede henover de efterfølgende 100 millioner år, fik Månen sin skorpe. Sten flød til overfladen, og da denne var afkølet og hærdet, fik månen den overflade, vi ser i dag.

Objektet, som kom ud af Gaia-Theia-sammenstødet, var Jordkloden.

Giant-impact hypotesen løser kun en del af puslespillet

Astronomer har foreslået flere forskellige modeller for Månens dannelse, men Giant-impact hypotesen er favoritten lige nu. Den besvarer mange af de spørgsmål, som følger med de observationer og målinger, der er lavet på Månen.

Modellen forklarer for eksempel, hvorfor Månen har en lavere tæthed end Jorden. Den forklarer også, hvorfor Månen er rund. Tilmed forklarer den det lave indhold af jern på Månen: Theias kerne menes at være blevet blandet ind i Jordens kerne, som i sammenstødet var urørt.

Astronomerne har dog ikke fundet ud af, hvor Månens berigelse af titanium og aluminium kommer fra. De diskuterer også stadig, hvorfor Månen og Jorden har ens forhold i deres iltisotoper. Én forklaring kan være, at Theia havde samme iltisotopforhold som Gaia, mens en anden er, at sammenstødet skabte et ‘ligevægtsforhold’ både på Månen og på Jorden. Men svaret er endnu ikke fastslået.

Endnu en hovedpine kommer fra vores naboplanet, Venus. Planeten har nemlig oplevet lignende sammenstød i sine tidlige år, men uden at den har fået en måne. Det er heller ikke helt forstået, hvorfor Månen har så få grundstoffer, som let fordamper, når den sammenlignes med Jorden.

Det kan godt være, at Månen er vores nærmeste rum-nabo, men den rummer stadig mange mysterier.

Læs mere

The Earth’s Moon hos NASA

Giant-impact hypothesis hos Wiki (1. oktober 2019)

How many moons does Venus have? hos Phys.org